Skrapar. Mosmarveshjet politike bllokojne buxhetin bashkiak!

  Nga Skrapari: Bashkim Kapinova Politika socialiste në Skrapar – hedh në rrugë  127 fëmijë dhe 212 puntor
Vendimet e mbrapshta të Këshillit Socialist të skraparit dhe konfirmimi i tyre nga Prefekti Beratit – Mbyllen, çerdhja me 40 fëmijë, konvikti  me 80 nxënës dhe qëndra e fëmijëve me aftësi ndryshe me 15 fëmijë.
Nesim Spahiu – kemi 45 ditë që po marim ushqime me listë, na ka bllokuar buxhetin dhe thesarin Prefekti dhe këshilli socialist. Ndërsa 378 punonjësit e tjer kanë 1.5 muaj pa rrogë.

Sipas keshilltareve  socialiste : Shkak fryrja e administrates me militant te LSI ! Marja ne pune dhe fryrja e administrates me punonjes te panevojshem dhe militante ,na ka detyruar te mos e aprovojme buxhetin, pasi shpenzimet e teperta ne kete drejtim jane te panevojshme duke  shperdoruar pa kriter te ardhurat nga  taksat e qytetareve . 

SKRAPAR – Nga dita e nesërme në qytetin e Çorovodës të bashkisë Skrapar nuk do të fuksionoin  shumë nga institucionet më jetëdhënse. Po nga dita e premte (sot) në qytet dhe çka është më kryesorja do të mbyllet Çrdheja me 40 fëmiëj, Konvikti me 80 fnxënës dhe shtëpija e fëmiëjve me aftësi ndryshe  Ndërkohë që nga mbrëmja e së shtunës i gjith qyteti do të zhytet në errsirë të plotë. Dhe kjo barbari nuk mbyllet këtu nga 13 institucione 9 pushoj së fuksionuari pasi këshiili socialist ka bërë një buxhet pa pranin strukturave ekonomike të bashkisë dhe pa mbledhur komisionet për të diskutuar e më pas vendosur buxhetin për vitin 2019.  Një buxhet të detajuar me rreth 500 faqe, këshilli socialist e ka reduktuar në katër faqe format duke dal me katër vendime me process-verbal dhe një vendim të falsifikuar.  Kështu janë shprehur burimet zyrtare të bashkisë Skrapar në një prononcim për median e shkruar dhe atë vizive. Por kjo barbari ende nuk qëndron këtu ajo hedh në rrugë 143 punonjës, mbyllet Çerdhja me  40 fëmijë, mbyllet Qëndra e 12 fëmijve me afëtsi  ndryshe , në total 212 punonjës shkurtohen dhe i shtohen ushtrisë së papunve në Skrapar.
Në këtë rast adminitrata e bashkisë mbetet me  29 puntor nga 57 që ka aktualisht, por kjo pak rëndësi ka për burimin zyrtar të bashkisë që konfirmon edhe lajmin . Rëndesi ka për ta se në bashkinë me teritor 680 km2 :

Shkrihen këto shërbime.
1- Çerdhja dhe mbeten në shtëpi 40 fëmijë gjë e cila mbeten edhe prindërit e tyre, pasi nuk kanë se kush ti mbaj fëmijët e tyre.
2- Qëndra e fëmijve me aftësi ndryshe dhe mbeten në rrugën e madhe 12 fëmijë, pasi familjet e tyre nuk kanë mundësi t’ju shërbejnë.
3 – Mbyllet Konvikti me 80 fëmijë që vijën nga zonat e thella të Skraparit dhe vazhdojnë shkollën
4-  Sektori sportit mbetet me një punonjës dhe me drejtuesin e mjetit.
5- Mbyllet Muzeu duke lënë në mëshirën e fatit 80 vjeçare
6- Pallati i Kulturës “Riza Cerova”, mbetet me një puntor
7- Bibloteka mbyllet duke lënë në mëshirën e fatit mijra botime (libra, artistikë, shkencor, etj.
8- Shkrihet administrata e dy Njesi Administrive, Zhep e Vëndreshë
9 – Të gjitha Njësit Administrative mbetem me 1 deri në dy punonjës
10 – Mbyllen zyrat e dy komunave , Konak dhe Leshnje

Burime nga Bashkia Skrapar konfirojnë për median e shkruar dhe atë vizive se në Institucionin e tyre, bashkisë Skrapar, ka ardhur një njoftim (lajmrim ) nga dega e thesarit Skrapar se ky institucion nuk do të lëvroj asnjë fond pa filluar zbatimi i vendimeve të këshillit socialist të bashkisë. Madje shkresa e mbritur nga Ministria e Financave detyron thesarin dhe në këtë rast ky i fundit detyron bashkinë nëpërmjet mos financimit dhe likujdimit që kjo e fundit është e detyruar që të shkrijë të gjitha shërbimet ndaj qytetarve të saj.
Burime pranë bashkisë thanë për median e shkruar dhe atë vizive se se kjo e fundit është e detyruar që të zbatoj vendimet apsurde të këshillit Socialist deri në momenti sa të shprehet gjykata për sigurimin e padisë dhe më pas çshtja do të vazhdoj me gjyqin në themel . Por deri sa të zhvillohen këto proçedura ligjore bashkia është e detyruar që të zbatojë vendimet apsurde që siellin vetem anarshi . po të njëtat burime shprehen për median e shkruar dhe atë vizive se kjo anarshi ka ardhur si rrezultat i politikës së gabuar që bënë këshilli në këtë rast i drejtuar nga politika e mbrapsht. Për të gjithë këtë problematikë të krijuar këto 45 ditë bashkia Skrapar i është drejtuar dyerve të drejtësisë si dhe ka dërguar për ndjekje penalë shkaktarët e kësaj anarshije që kanë vepruar në kundërshtim me ligjet në fuqi .

Nesim Spahiu – Kryetari i Bashkisë Skrapar në prani të e deputetit Nasip Naço ka informuar opinionin publik në një takim të mbajtur të premten 15 shkurt 2019, në Çorovodë, për rastin e paprecedentë të bllokimit të buxhetit të Bashkisë Skrapar. Aktiviteti u zhvillua në Sallën e Kinemasë së Qytetit nën një interesim të lartë ku morën pjesë më se 600 persona. Situata e pazakontë dhe apatia e institucioneve për reagim do të sjellë për fat të keq, që nga kjo e hënë 18 shkurt 2019, të paralizohet puna për disa sektorë me ndikim në komunitet për pamundësinë financiare për të siguruar funksionimin normal të punës. Më tej Spahiu tha se nga kjo e hënë, duke qënë se bizneseve lokale nuk mund t’u marrim dot më borxhe për ushqim dhe shërbime për Konviktin e Nxënësve, Qëndrës së Fëmijëve me Aftësi Ndryshe e Çerdheve këto shërbime do të mbyllen. Spahiu shigjetoi qëllimet politike që synojnë t’i mbajnë peng mijëra banorë të Skraparit. Në takim ishte i pranishëm edhe Deputeti i Zonës  Nasip Naço. Naço ndër të tjera theksoi paligjshmërinë dhe falsifikimet e Vendimeve të Këshillit Bashkiak Skrapar si dhe paaftësinë e institucioneve për të reaguar. Naço vlerësoi mënyrën e projekt buxhetit që kishte paraqitur Bashkia Skrapar dhe anatemoi nën ironi mënyrën sesi Këshilli Bashkiak, Prefekti dhe Ministria e Financave quajnë të saktë një buxhet prej 6 fletësh duke u treguar të pranishmëve situatën e pazakontë dhe të qëllimtë politike. Në takim mes shqetësimeve folën edhe shumë pjesëmarrës, përfaqësues të fshatrave, banorë, pensionistë duke treguar vështirësitë financiare me të cilat duhen të përballen për ushqimin me listë dhe revoltën e indinjimin publik që po luan me fatet e njërëzve të varfër e në nevojë të gjithë Skraparit. Aktiviteti synoi informimin e opinionit publik me situatën e pazakontë. Për të gjithë këtë problematikë të krijuar këto 45 ditë bashkia Skrapar I është drejtuar dyerve të drejtësisë si dhe ka dërguar për ndjekje penalë shkaktarët e kësaj anarshije që kanë vepruar në kundërshtim me ligjet në fuqi .