Shtepia e Paqes Fushe Kruje,,Faktor kryesor ne zgjidhjen e konflikteve dhe fenomentit te gjakmarjes. Nga Ahmet Zani.

Shtepia StemaShtepia foto akt Konfliktet e lindura gjate peridhes se gjate te tranzicionit ne Shqiperi, dhe fenomeni i gjakmarrjes nje tradite e cila nga ngelur ne traditen shqiptare kane shkaktuar plage te renda ne shoqerine tone. Ky fenomen eshte i perhapur konkretisht ne zonat rurale dhe sidomos ne pjesen veriore te vendit. Ne vcendin tone dikur vepronte ligji i kanunit a thua se ky ishte i vetmi vendim qe do te zbatohej ne te tilla rsate, por ende ka lene gjurme nje ligj i tille ndonese ligji dhe kushtetuta e vendit nuk po veprojne per te ndihmuar shtresa qe vuajne nga fenomeni i konflikteve apo me rende i gjakmarrjes.
Per t’u ardhur ne ndihme familjeve qe vuajne nga konfliktet e ndryshme ne Shqiperi operojne disa organizma te cilet kane kruijuar disa baze ne zgjidhje te ketyre çeshtjeve ashtu si mund kunder dhe ligji shteteror do te veproje ne te tilla raste.
Shtepia E Drejtesise dhe Pajtimit Kombetar po operon prej nga viti 2009 me qender ne qytetin e Fushe Krujes me nje shtrirje gati ne tere vendin. Roli i kesaj organizate ka dhene frytet e saja duke shuar mjaft konflikte dhe çeshtje akoma me problematike. Krijimi i kesaj organizate ka ardhur si kontribut nga disa njerez qe kerkojne bashkpunim ne arritjen e minimizimit te fenomeneve qe rendojne shoqerine tone. Jane persona qe kane kredibilitet ne shoqeri, intelektuale dhe aktiviste te cilet ushtrojne veprimtari aty ku plaga e rende e gakmarrjes ka renduar nje pjese te shoqerise shqiptare. Keta burra nuk reshtin te dhurojne paqe te shuajne konflikte te bejne pajtime duke ofruar gezimin e munguar ku i dhebin atyre familjeve qe perjetojne ankth dhe nuk gezojne liri si tere shoqeria.
Agim Loci drejtor Ekzekutiv i i SHDPK ( Shtepia e Drejtesise dhe Pajtimit Kombetar) mund te shquhet si nje organizatoret dhe kontribuesi ne kete fushe, i ndihmuar nga mjaft iniciatore te tjere qe ne vijimesi do te operojne aty ku ndihet kjo plage e shoqerise.
Z. Loci prej disa kohesh ndodhet ne SHBA ne disa aktivitete i cili ka treguar per angazhimin e tij dhe ndihmesen nga organizata te ketij vendi per t’i ardhur ne ndihme kesaj organizate ne Shqiperi. Ai eshte ne bashbisedime me partnere nga Amerika, i cili po ben perpjkeje ne permirsimin e rolit te veprimtarise se kesaj organizate ne vendin tone.
Rezultatet e kesaj organizate duket sa kane dhene efektet pozitive pasi punohet ne terren dhe natyrshme veshtiresite jane prezente, por keta kontribues nuk e kane ndalur veprimtarine e tyre duke arritur dhe rezultate konkrete. Sa deshmon drejtori ekzekutiv Agim Loci menyra e ndermjetesimit per te arritur pajtmin eshte nje proçes shume i veshtire por jo i pamundur. Veshtiresite jane hasur sidomos tek nenat e viktimave duke sjelle ne kujtese dy raste ne Kamze. Me tej ai ka shtuar se shqiptaret po i therrasin arsyes dhe logjikes duke shtrire doren e pajtimit. Po vijojme me institucionet shteterore dhe disa organizma bashkpunimin ne minimizimin e ketij fenomeni. Ne kete vit priten 11 familje te arrijne te japin doren e pajtimit qe eshte sukses per tere shoqerine.
Shtrirja e kesaj organizate te misionit te Pajtimit eshte ne Shokder ku bashkpunojne Zef Dani, Simon Tarazaj, Fran kelmendi, ne Lezhe Xhek Bushi nga Kruja dhe Zef Nikolli gjithashtu ne Kruje Haziz Aruçi, Artur Karaj Xhavit Cangu, Kujtim Shime ndersa ne Tirane Riza Loci Kujtim Kolaveri dhe grupe te tjera ne disa rrethe te vendit. Te gjitha keto pajtime jane nen kujdesin dhe prioritetin e drejtori ekzekutiv Agim Loci i cili per ambjente dhe aktivitete qe organizohen do te hape dyert e shtepise se tij ne Fushe Kruje.
Ne keto prçese pajtimi nje rol te veçante po luajne dhe punonjeset sociale dhe psikologe qe punojne ne terren ne bindjen e nenat dhe motrat e viktimave, siç jane Enkelejda Kotarja, Ueda Damjani etj qe duhen pergezuar per ndihmesen e tyre.unnamed (2)
Nga te dhenat rezultojne se ne tere keta zona ku operon kjo organizate jane rreth 300 familje te ngujuara qe ndahen ne tre kategori, nga keta 200 jane ne ngujim te plote, 70 te pjesshem qe dalin me friken e gjakmarrjes dhe 30 te tjera ruhen plotesisht per t’ju ruajtur konflikteve. Sakaq per femijet e ngujuar jane organizuar shume aktivitete mbreslenese prane shtepise se Paqes ne Fushe Kruje per t’e larguar sado pak nga vemendja e brezave te rinj friken dhe deshperimin. Nje organizate e tille eshte ngritur dhe ne Amerike ka shtuar Loci duke dhene dhe asistence dhe bashkpunim nderinstitucional kunder gjakmarrjes ne sherbim te punes ne vendin tone.
Per kete organizate kane dhene falenderime shume institucione, individe por me se shumti mbetet institucioneve te mbeshtesin iniciativen e organizates Shtepi e Drejtesise dhe Pajtimit Kombetar ne Fushe Krujes.
Disa gazetare te huaj kane inspektuar zona te vendit tone aty ku jane famlije te ngujuara per te ndjekur fenomenin e ngujimit ndersa kane lene mbreat e tyre nga misioni i kryer nga kjo organizate.

Parada organizuar nga ” rrenjet shqiptare” drejtuar nga Marko Kepi, e cila mbahet ne çdo vit me 29 qershor. Ne kete dite perveç 22 organizatave nga tere bota ka asistuar dhe ” Shtepia e Drejtesise dhe Pajtimit Kombetar”, nen drejtimin e znj. Elidia Loci. eshte hera e pare qe ne kete aktivitet do te valvitej dhe faluri i bardhe qe simbolizom paqen, si apel nga shqiptaret te cilet jane per paqe ne ballkan dhe me gjere.
Sllogani i kesaj organizate eshte ” Paqe, Pajtim vellazerim.