Sa kan kontribuar qytetarët e Luginës për Kosovën e Shqipërien, dhe sa kontribuan dy shtetet amë për qytetarët e Luginës.

Nje shkrim analitik nga Sadik Sadiku Presheve.

”Si sot katër vite më parë”më 11 janar 2014 z,Rama z, Thaçi në Prizren!
1-.Një ngjarje ecila kishte irituar pa masë tërë banorët e Luginës,së Preshevës!
Ndarja e 100 mijë euro nga dy shtetet tona për Preshevën e zbehin takimin,
2-.Reagimet dhe shqetësimet e veprimëtarve dhe qytetarve Preshevar!
3-.Kërkesa e Rahovicasëve në postimin e Kryeministrit z Edi Rama
më datë,08 janar 2014!
.
4-.Mirasheca e Rahovicës ende mbetet vendi ideal për ndërtimin e një qendre spitalore për shërimin e mushkërive!
.
5-..Në mugesë të një spitali regjional të kësaj krahinë qytetarët e këtyre tri komunave po detyrohen që të smuarit e tyre ti vizitojn në shum qendra tjera spitalori në Serbi dhe në shtete tjera.
!Beograd,Nish,Leskoc,Sudulicë,Vrajë,Kumanovë,Shkup.Gjilan,Prishtinë, Tiranë,madje për raste më të rënda edhe në Bugari e Turqi e tje.!
E,për të gjitha këto vizita Luginasit,pa llogaritu dorën e zyez të ryshfetit shpenzojnë afër 6,ooo,ooo, miljon euro në vit!
.

Mbaj mend kur më 11 janar 2014-të, ishte mbajtur në qytetin e Prizrenit mbledhja e Këshillit të Ministrave të Republikës së Shqipërisë dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, ecila ishte vlerësuar historike.

Z,Rama dhe z,Thaçi shumë mirë bën që atëherë u takuan në Prizrenin historik.
Shkëlqyeshëm që firmosën shumë marrëveshje.

Dy marrëveshjet të cilat u miratuan për Luginën e Preshevës ishin këto:
1-Propozim për bashkëfinancim e ndërtimit dhe financimin e pajisjeve mjekësore të maternitetin në Preshevës
2-Miratimi për krijimin e një fondi të përbashkët për zhvillimin regjional të Luginës se Preshevës

Mbaj mend kur z Edi Rama në fjalën e tij :
Ne i kemi dhënë sot formë përfundimtare një angazhimi të marrë, një zotimi që ka qenë i përbashkët për të asistuar dhe finalizuar përpjekjen për të ndërtuar maternitetin si domosdoshmëri por njëkohësisht edhe një gjest sa simbolik aq edhe i nevojshëm, për të krijuar kushtet që fëmijët në atë Luginë të lindin normalisht, pa krijuar detyrimin për nënat e reja që të marrin dhjetëra kilometra për një shërbim që nuk është vetëm i një dite, por në vazhdimësi.
…Fondi që ne do të dedikojmë lidhur me maternitetin është mbulimi i të gjitha nevojave për pajisjen e maternitetit të Preshevës, ashtu sikundër kur flasim për fondin zhvillimor, ai do të jetë një fond i hapur ku jo vetëm qeveritë, por sipërmarrje, individë do të mund të kapin kontributin e tyre për fondin humanitar, për tu ardhur në ndihmë vëllezërve dhe motrave tona në Luginë..

Fakeqësisht kjo ëndërr mbeti vëtëm si ëndërr për nënat me lindje jo normale ato prap se prap po detyrohen të kapin rrugë drejt klinikave tjera të maternitetit në Vraje apo dku tjtër,
..Ne që jetojmë këtu në Preshevë nga kjo nuk shohim se është bërë do një përparim i dukshëm nga e kaluara për të mirën e qytetarit Preshevar.
Përveq një dukuri e përditëshme që shihet,dhe është evidente.
Për dallim nga e kaluara këto katër vitet e fundit shpërgulja dhe ikja e të rinjve është dukshëm më e madhe se para kater viteve!,..
Se ku qëndron problemi për këte, përgjigja u takon vetëm atyre të qe po ikin nga vendbanimet e tyre!
….
-Mbaj mend edhe fjalën e Presidentit aktual të Kosovës z Hashim Thaçi icili para katër viteve në këtë takim pat thënë:
Themelimi i fondit për Preshevën është një çështje humanitare.
Është në përputhshmëri me të drejtën ligjore të dy vendeve tona.
Jemi në konsultime të vazhdueshme edhe me lidershipin e shqiptarëve në Medvegjë, Preshevë dhe Bujanovc
Ne do jemi afër qytetarëve në Preshevë për afirmimin e drejtave të tyre kombëtare dhe demokratike.
-Ky fjalim i atèherëshëm ishte vetëm një premtim i kot,dhe doli si marketing politik i Presidentit Thaçi që ai do të jetë gjithëherë afër qytetarit Preshevar!
,Jo deri sa Presidenti Thaçi nuk e shtërngon dhëmbet e tij,si bëri më parë Edi Rama icili pat vizitu dy herë Preshevë,ndaj duhet ta ngjek kete rrugë për të qen më afër qytetarit të Preshevar!
Presidenti ,Thaçi dhe kryeministri Haradinaj duhe që të vin këtu ta vizitojn Preshevën e madje më let do tu letësohet rrugëtimi për ta vizitu edhe Mitrovicën e veriut.
..
Madje më kujtohet mirë, kur dy kryeministrat z,Thaçi dhe z,Rama, patën dhurua 100.000 Euro ”para kesh”se në çfarë forme ato erdhën a nuk erdhën pë nuk dihet?,ndoshta dukujt në dorë u dhan,apo në zarf të mbyllyr,sido qoft ato ishin të dedikuar në adresën e ndërtimit te maternitetit në Preshevë !

Sigurisht se kjo ngjarje shum kujt i kujtohet?
Kur në vazhdim të fjalës së z Edi Rama dhe Presidentit aktual të Kosovës z Hashim Thaçi që dytë me një buzëqeshje shumë të thellë u pronuncuan për at namin e madh që ata e kshin bër për Preshevën dhe thënë troç se:
.
Ne dy burrat e dy Shteteteve Shqipëri,dhe Kosovë sot jemi gritur dhe kemi akorduar bashkërisht një shumë prej 100 mijë euro për ndërtimin e një maternitetit në Preshevë, dhe than se kjo nuk është një shumë e vendosur aty rastësisht, por do të mbulojë të gjitha shpenzimet e parashikuara në bazë të një analize të thellë që është bërë nga dy ministritë tona shtetënore të shëndetësisë, për nevojat që do ta fusin në funksionim të plotë dhe afatgjatë maternitetin e Preshevës!
Po pra: po fatkeqësisht manternitet nuk po funkcionon ashtu si është parapare,pse përgjigjja u takon atyre që kan investua në te!

Po çfarë ishin reagimet e qytetarëve Preshevar për këtë gjest aq të madh voliminoz,human,njerzor e mbi të gjitha vëllazëror ku për Nënat Preshevare u ngritën dy shtete Shqipri-Kosovë,dhe alarmuan tërë shtetet e Europës për ndërtimin e një kasolle të maternitetit prej vetëm:
500 m2 dhe për të cilë u ndan para shum të mëdha prej 100 miiiiijë Euroo000 dhe prap nënat dhe motrat tona i lindin femit e tyre ne vrajë!