Nacionalizmi shqiptar duhet të ngrihet edhe pak. Nga Fahri Xharra Gjakove.

Nacionalizmi shqiptar duhet të ngrihet edhe pak.

Pse e gjithë kjo frikë nga ”nacionalizmi ”Shqiptar? Nacionalizmi Shqiptar nuk është aspak më i madh se ai Rumun , Bullgar ,Italian ,Francez apo Austriak ,përkundrazi i kalon të gjitha nën nivelet europiane.

Nacionalizmi i një kombi shprehet ne dy mënyra : Duke e ngritur moralin dhe kujdesin ndaj identitetit te tyre edhe mënyra e dytë duke u angazhuar në arritjen e qëllimeve për vetëqeverisje -Pavarësi.. (( Gellner, E., 1983, Nations and Nationalism, Oxford: Blackwell.)

Askush nuk i friksohet nacionalizmit tonë ,sepse ai nacionalizëm gjithmonë ka qenë “duke e ngritur moralin dhe kujdesin ndaj identitetit te tyre (, Nations and Nationalism, Oxford: Blackwell.). Thjesht e thënë të mbijetojmë.

Kush po e nxitë këtë frikë nga “ Nacionalizmi Shqiptar “ . Dihet mirë : serbet greket dhe turqit .
Nacionalizmi Shqiptar është kur “nderimi dhe respektimi i përkasin veprës nacionaliste, si një ndihmesë me shumë vlerë në njohjen e qytetërimit Shqiptar dhe rolin e faktorit Shqiptar në periudhën e zhvillimeve globalizuese në mjedisin Ballkanik, për mbijetesën e shqiptarizmit në mes të nacionalizmave agresivë e kriminelë Serb dhe Grek dhe nacionalizmit agresiv Turk.(N. Loka)” .

Pse duhet të ngreme  më lartë nacionalizmin shqiptar ?  Po , ne duhet të jemi nacionalist sepse jemi të rrethuar nga kombet nacionaliste me “ qëllime hitleriane , me qëllime pansllaviste dhe megalogreke dhe turke-osmane “ .

Kush jemi ne ?

Shqiptarët ,me shekuj e kanë vërtetuar që janë kozmopolit . Si na u revanshua kozmopolitanizmi ynë . Shikoni kufinjt tanë. Pse të jemi kosmopolit me të tjerët kur ata po janë nacionalist-gllabërues ndaj nesh? Por ,neve sipas Charles Taylor-t “duhet të jemi kosmopolit por patriot “ dhe jemi .

« Erdogani  gjeti tek shqiptaret vetëdijen e krenarisë otomane dhe ai ndjehet këtu si ne shtëpi te vet. Biles Erdogan ju tha se shqiptaret musliman janë mbetje otomane dhe askush nuk kundërshtoi. Pra njeriu gëzon krenarinë kombëtare, por kur e ka krijuar kombin dhe gëzon frytet e një jete ne paqe ( A. Gj) « .Ku mbeti nacionalizmi ynë « ?

Kini parasysh, se rimëkëmbja e një kombi është fryti një pune kolosale te përbashkët i shume individëve, qe kane kompetenca specifike ne fusha te ndryshme nga njëra-tjetra, ndaj secili është përgjegjës për atë që është i aftë të bëjë.

Pra , te ngreme  edhe pak nacionalizmin tonë , të cilit Europa nuk i frikësohet aspak e mos të biem preh  e mashtrimeve të cilat që mbi 20 vjet na e kanë humbur orientimin kombëtar.
Çajupi e thoshte :” Shqiptar, mos rri, po duku, shqiptar! Mjaft punove për te tjerë, o fatkeq! Kujto vendin tek ke lere dhe tek heq.”

Fahri Xharra, 16.09.17
Gjakovë