KUÇOVË – Kuçova ne fokusin e investimëve . Nga Dilaver Xhelili.

KUÇOVË – Kuçova ne fokusin e investimëve

Bume ivestimesh ne ifrastruktur, shëndetësi ,arsime , ndricimë në qytetin e naftëtarëve  ,I cili ndodhet I ndërtuar në një shtres naftëmbajtëse Qeveria e ka vlerësuar këtë qytet , I cili ndryshe quhet dhe qyteti I naftëtarëve .Ky qytet nuk njihet vetëm për naftën ,e aviacionin ,por ai njihet dhe si qyteti ku është zhvilluar greva e parë ,e puntorëve Prej më shumë se një muaj kanë përfunduar punimet e ndërtimit të e rrugës në lagjen nr.1, blloku “11 Janari”. Ky investim përfshin rehabilitimin dhe zhvillimin e lagjes më të vjetër të Kuçovës, e cila njihet dhe si lagja e grevës ,ku nëpërmjet rikualifikimit të tre rrugëve së bashku, rruges “Isa Boletini”, rruga “Toli Shuko” dhe rruga “Koço Koleci” me një gjatësi totale prej 2 km. Këto rrugë ndodheshin në gjendje teje të amortizuara pasi nuk ishte kryer asnjë investim. Si rrjedhojë kjo ka ndikuar negativisht në zhvillimin urban të gjithë zonës. Prandaj rikualifikimi urban i kësaj rruge do ti japë një zhvillim një zone prej më shumë se 8800 banorë dhe do t’ju vijë ne ndihmë më shumë se 1290 familjeve. Në këtë projekt përfshihen, sistemim/asfaltim i rrugës, ndërtimi i trotuareve në të dyja anët e rrugës, ndriçim/gjelbërimi, sistemim i ujërave të shiut dhe sistemim i ujërave të zeza. Ky investim i cili realizohet nga Fondi për Zhvillimin e Rajoneve kap shifrën 147 336 682 lekë me tvsh dhe Bashkia Kuçovë merr përsipër koston për mirëmbajtjen e projektit mbas implementimit të tij. Punimet u realizuan nga kompania “Besta” sh.p.k dhe punimet zgjatën 12 muaj nga dita e fillimit rruga ka Pemet, ndricimi, sinjalistika rrugore jane vendosur thuajse teresisht, Por njekosishtë kanë përfunduar restaurimi I shkallëve të pikës turistike .Deputetja e qytetit Kuçovës Ermonela Felaj ,u shpre se se shpejti do të fillojnë ndërtimi Ispitalit të ri të qytetit ,I cili do të shërbej si një spital me të repartet .Burimet bëjnë të ditur se së shpejti do të fillojnë punimet për ndartimin e petonales të qëndrës qytetit  e cila është 500 metra e gjatë dhe 12 metra e gjerë Si pas Felaj ,mësohet se janë marë masat që spitali të jetë I kompletuar më të gjithë mjekët e profesionëve të ndryshme. Burimet bëjnë të ditur se ka ardhur fondi për restaurimin e gjimnazit te qytetit ,shkolla 18 tetori në lagjen ‘’11 janari .. ka përfunduar restaurimi I shkollës 9 vjeçare ,28 nëndori’’ ,shkolla ‘’Gaqi Karakashi ‘’Janë restauruar shkallët e pikës turistike  ka përfunduar ndërtimi I rrugës në lagjen 1 maj’’ etj.Si pas  zjn Felaj mësohet se sapo jane certifikuar 400 naftetaret e pare qe perfitojne status! 
Fjala qe mbahet tregon pse eshte i rendesishem besimi i ndersjellte; njerezit na besuan dhe tani na takon ne te kthejme besimin cdo dite, me respekt!
 

Dilaver Xhelili
KUÇOVË- Rihapen  muzeu I naftes dhe aviacionit

Veteranët e naftës –Një qytet pa muze ,është si makina pa drita

Pas një pauze të gjatë prej 27 vjetësh ,rihapet muzeu I naftës dhe ai I aviacionit .Historia e një qyteti,pasqyrohet nga muzeu .Pikërishtë për këtë pasqyrim,bashkia e qytetit. Kuçovës, do të ndërtoi dy muze në këtë qytet ,atë të historikut të naftës ,dhe aviacionit .Lajmin e bënë të ditur për gazetën kryetari bashkisë Sejfulla Kapllani ,I cili u shpre, për ti kthyerë atë histori naftëtarëve dhe aviatorëve ,Bashkia Kuçovës ,do të rindërtojë përsëri ambjentet ,për të vëndosur këta dy muze.Dihet se trazicioni ,sin ë të gjithë vendin ,edhe këtu në qytetin e kuçovës ,shkatërroi shumë objekte ,njënga objektet kryesore ishte muzeu I naftës ,I cili kishte një thesar të madhë librash shkencore ,të cilat prej vitesh ishën në këtë muze të cilat  shërbenin për naftën .Të gjitha këto libra shkencore dhe librat të ndryshme që shërbenin ,për kualifikimin e specialistëve të naftës ,një pjesë u vodhën ,ndërsa të tjerat u dogjën Libra të ndryshme të ardhura nga vendet e lindjes ,dhe të Bashkimit Sovjetikë ,ku shumë inxhiniera kishin studjuar në këto vende. Një qytet po muze është si ajo makina pa drita ,u shpren disa specialist të naftës .Në këtë muze do të pasqyrohet  vitet e zbulimit të naftës ,historia e saj ,deri në ditët e sotme. Ndërsa muzeu aviacionit do të shërbejë për historikun e kësaj arme qyshë nga vitet 1952  ,si dhe uzina e riparimit të aviannave që nuk ekzistom më Historiku I uzinës riparimit do të jetë pikërshit nga vitet 1968 ,pikërishtë atë datë ku u bë dhe inagurimi saj .Burime nga bashkia bëjnë të ditur ,se për ringritjen e këtyre dy muzeve ,bashkia në bashkëpunim me specialistët e naftës dhe ata të aviacionit ,do të ngrej një grup ,që do të punojnë për ringritjen e muzeve .Ka qënë kërkesa e vazhdueshme e specialistëve të naftës dhe atyre të aviacionit ,që të rihapeshin muzet ,për të treguar brezave të ardhushëm se në këtë qytet ,ka bizotëruar naftë dhe aviacioni .

Dilaver Xhelili 

BERAT- Rruga Urë –Vajgurore – Fier ,ne gjendjen mjerane

Të udhëtosh në aksin rrugore Urë- Vajgurore – Fier ,te delë shpirti ,Ata udhëtar që vuajnë nga veshkat ,e kanë të pa mundur të udhëtojnë në këtë aks rrugorë, aksi rrugore që lidhë Urë –Vajgurore ,me Fierin ëshët kthyerë në një gjedje mjerane ,udhëtarit që udhëtojnë për në Fier ,apo Vlorë ,mallkojn vetën  dhe presin sat ë arrijnë në distinacionin që ata të zbresin .Kjo zonë ëshët krejtë një zonë që meret me bujqësi ,qindra hektorë tokë janë të mbjella me sera ,ku fermerët ,nuk janë në gjendje që të trasportojnë prodhimet e tyre ,Fermerët shprehen ,po befasohemi që shteti nuk po vë dorë për ndërtimin e ketij aksi rrugor ,që ëshët një domosdoshmëri për ne . Lutfi  Gora ,agranome ,nje kosishte fermer në zonën e Kutallis ,shprehet se ne verë bëjmë si bëjmë ,se gropat e hapura nuk ka ujë dhe kalojmë me vështirësi ,porn ë stinën e dimërit ,që ne kemi nevojë për trasportë ,nuk kalojmë dotë Dihët se zonat e Kutallis ,Goriçanit Dronovicës dhe një një numër I madhë fshatrat 25 fashtra ;po vuajnë pasojat e kësaj rruge të shkatërruar Gjendja meë rënuar e rrugës ,ëshët Nga poshnja ,deri në Strum  ku gropat e mëdha që janë krijuar nga amortizimi ,nuk të lëjojnë që të udhëtoshë me kamjonë apo makina të vogla .Fermertë e kësaj zone ,shprehen se ne më afër kemi fjerin së sa Lushnjen ,apo Beratin ,për të trasportuar prodhimet ,si domatet ,pjeprin ,shalqinin ,specin dhe trangujt ,si dhe nje sërë prodhimesh të tjera Ne përvec se nuk po gjejmë dotë treg shitje ,por po na pengon edhe rruga për të lëvizur në shumë tregje të tjera të vendit .Në se shteti nuk do të vërë dorë në këtë aks rrugorë ,ne në stinën e dimërit ,do të jemi të bllokuar fare  u shpren fermerët .Banorët shprehen se të gjitha rrugët e fshatrave janë ,shumë të mirë ,të gjitha të shtruara  me asfaltë kjo në favorizonë shumë zhvillimin e bujqësisë ,por për të trasportuar ne vuajmë pasojat e raksit rrugor urë- Vajgurore –Fierë – Berat u shpren ata .