List/Grid

Histori Subscribe to Histori

SI SHPËTOI KISHA E VOKOPOLËS SË URËS? Nga Simon Vrusho.

SI SHPËTOI KISHA E VOKOPOLËS SË URËS? Nga Simon Vrusho.

SI SHPËTOI KISHA E VOKOPOLËS SË URËS? -Ka ferman, ka fetva për prishjen e kishës? Ka mazbata? -Ka vendim prishjeje? Ka dekret-ligj? -Ka defter-ligj? Një fshat i lidhur me Luftën… Read more »

ADUSH, ÇIFUTË DHE … KËPUCË …(Nga triptiku “Rrëfej, rrëfenja, rrëfime.”) Simon Vrusho.

ADUSH, ÇIFUTË DHE … KËPUCË …(Nga triptiku “Rrëfej, rrëfenja, rrëfime.”) Simon Vrusho.

ADUSH, ÇIFUTË DHE … KËPUCË … Adush Civeja, 71 vjeç, ka pasur fatin që në 7-vjeçare të ishte në një klasë pilot, me nxënës shumë të mirë që ëndërronin të… Read more »

Tri urat e shenjta mbi lumin Drin!  Gani Mehmetaj.

Tri urat e shenjta mbi lumin Drin! Gani Mehmetaj.

Tri urat e shenjta mbi lumin Drin! Gani MEHMETAJ Legjenda për Urën e Shenjtë (Fshajtë) mbi Drinin e Bardhë në mes të Gjakovës e Rahovecit, të katundi Fshajë është motërzimi… Read more »

A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut?  Nga Fahri Xharra

A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut? Nga Fahri Xharra

  A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut? Nga Fahri Xharra Shumë qesharake, kjo pyetje por ia vlen të merresh me dhe tek e fundit t`a dimë të… Read more »

“Pushtimi i keshtjelles dhe qytetit te Lezhes nga Kasapi i Arberise,Sulltan.Mehmeti i II-te fatih ne vitin-1478″…..

“Pushtimi i keshtjelles dhe qytetit te Lezhes nga Kasapi i Arberise,Sulltan.Mehmeti i II-te fatih ne vitin-1478″…..

“Pushtimi i keshtjelles dhe qytetit te Lezhes nga Kasapi i Arberise,Sulltan.Mehmeti i II-te fatih ne vitin-1478″….. *Ky studim i bazuar vetem mbi burimet arkivore osmane qe lidhet me kronikanet/historianet osman… Read more »

*Kapedani i Mirdites,Llesh Lleshi ose i fuqishmi LLESHI I ZI-Gjomarkaj”;… Nga Paulin Zefi

*Kapedani i Mirdites,Llesh Lleshi ose i fuqishmi LLESHI I ZI-Gjomarkaj”;… Nga Paulin Zefi

“LLESHI I ZI-Gjomarkaj(17?!-1837)”ne optiken e Klerikut Katolik,Historianit,Shkrimtarit,Novelistit te pare Shqiptar dhe Atdhetarit;Dom.Ndoc Nikaj(1864-1951)”….. *Materialin studimor e kam shkeputur nga Kryevepra monumentale e Dom.Ndoc Nikaj”Historia e Shcypniis e botuar ne Bruksel… Read more »

”Pecë, Pecë , qeve ndrishe, tani si mu katandise.. Pershtatur per botim nga:Shpëtim Çela

”Pecë, Pecë , qeve ndrishe, tani si mu katandise.. Pershtatur per botim nga:Shpëtim Çela

Një rapsodi e vjetër . ku rapsodi popullor shqiptar i ishullit Specë, që ndezi Revolucionin grek e sakrifikoi jetën dhe pasurinë e tij në luftë kundër Turqisë, ditën e parë… Read more »

Shkelqimi dhe renia e nje qyteti …… Dhimiter Rrera.

Shkelqimi dhe renia e nje qyteti …… Dhimiter Rrera.

“Kuçova” ka qenë vendbanimi i hershëm Ilir i fisit Desaret………… Periudhe qe vec ndonje renoje aty ketu ska me asnje gjurme!!                                                                                                          Shkaterim !.. Vone shfaqet nje prej kishave me… Read more »

Z.Ivanov, shqiptarët janë Maqedonia e lashtë

Z.Ivanov, shqiptarët janë Maqedonia e lashtë

Përgatiti: Valter Koxhaj Nëse maqedonia sot është në një krizë identiteti dhe kërkonë të vërtetoj një trashëgimi historike pa marrë parasysh shqiptaret gabon. Kjo është e pamundur historikisht dhe nuk… Read more »

ROLI I NJERËZVE TË MËDHENJ NË ZHVILLIMIN E GJUHES DHE TË KOMBIT… Nga Afrim Caka Gjakove.

ROLI I NJERËZVE TË MËDHENJ NË ZHVILLIMIN E GJUHES DHE TË KOMBIT… Nga Afrim Caka Gjakove.

ROLI I NJERËZVE TË MËDHENJ NË ZHVILLIMIN E GJUHES DHE TË KOMBIT Fadil Hoxha për kohën ishte dhe mbetet hero kombëtar. Ai zë një vend qendror në radhët e kësaj… Read more »