List/Grid

Histori Subscribe to Histori

Si e detyroi vajza, Hasan beun për të ndërtuar urën e qytezes.

Si e detyroi vajza, Hasan beun për të ndërtuar urën e qytezes.

 Historia e 157 vite më parë mes vajzës që detyroi babanë për te investuar ne ndertimin e nje ure  mbi lumin Osum, e cila sot mban emrin Ura-Vajgurore  Nga Dilaver Xhelili… Read more »

KUR ZBARKOI NGA AMERIKA MALËSHOVA E BERATIT… Simon Vrusho

KUR ZBARKOI NGA AMERIKA MALËSHOVA E BERATIT… Simon Vrusho

  Nën hijen dhe hijeshinë e Tomorit, 4 km nga rruga Berat-Skrapar, 17 km nga Berati, ka qenë një fshat, Malëshova e Beratit, 500-600 m mbi nivelin e detit, me… Read more »

NGA ISHTE PROF. BUDA?

NGA ISHTE PROF. BUDA?

  NGA ISHTE PROF. BUDA? Prof. dr. Luan MALLTEZI Në biseda me miq, me njerëz të shkencës dhe të kulturës, bie shumë herë fjala për prof. Budën, dhe kjo është… Read more »

Sarkofag ne vendvarimin e Gjergj kastriotit.

Sarkofag ne vendvarimin e Gjergj kastriotit.

  Të shumtë janë vizitorët dhe turistët që ndërsa kanë vizituar vendvarrimin e Skënderbeut në Lezhë nuk e kanë ditur se poshtë këmbëve të tyre fshihet edhe një tjetër thesar… Read more »

SI SHPËTOI KISHA E VOKOPOLËS SË URËS? Nga Simon Vrusho.

SI SHPËTOI KISHA E VOKOPOLËS SË URËS? Nga Simon Vrusho.

 SI SHPËTOI KISHA E VOKOPOLËS SË URËS? -Ka ferman, ka fetva për prishjen e kishës? Ka mazbata? -Ka vendim prishjeje? Ka dekret-ligj? -Ka defter-ligj? Një fshat i lidhur me Luftën… Read more »

ADUSH, ÇIFUTË DHE … KËPUCË …(Nga triptiku “Rrëfej, rrëfenja, rrëfime.”) Simon Vrusho.

ADUSH, ÇIFUTË DHE … KËPUCË …(Nga triptiku “Rrëfej, rrëfenja, rrëfime.”) Simon Vrusho.

  ADUSH, ÇIFUTË DHE … KËPUCË … Adush Civeja, 71 vjeç, ka pasur fatin që në 7-vjeçare të ishte në një klasë pilot, me nxënës shumë të mirë që ëndërronin… Read more »

Tri urat e shenjta mbi lumin Drin!  Gani Mehmetaj.

Tri urat e shenjta mbi lumin Drin! Gani Mehmetaj.

  Tri urat e shenjta mbi lumin Drin! Gani MEHMETAJ Legjenda për Urën e Shenjtë (Fshajtë) mbi Drinin e Bardhë në mes të Gjakovës e Rahovecit, të katundi Fshajë është… Read more »

A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut?  Nga Fahri Xharra

A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut? Nga Fahri Xharra

   A kishte shqiptar në Kosovë para ardhjes së turkut? Nga Fahri Xharra Shumë qesharake, kjo pyetje por ia vlen të merresh me dhe tek e fundit t`a dimë të… Read more »

“Pushtimi i keshtjelles dhe qytetit te Lezhes nga Kasapi i Arberise,Sulltan.Mehmeti i II-te fatih ne vitin-1478″…..

“Pushtimi i keshtjelles dhe qytetit te Lezhes nga Kasapi i Arberise,Sulltan.Mehmeti i II-te fatih ne vitin-1478″…..

  “Pushtimi i keshtjelles dhe qytetit te Lezhes nga Kasapi i Arberise,Sulltan.Mehmeti i II-te fatih ne vitin-1478″….. *Ky studim i bazuar vetem mbi burimet arkivore osmane qe lidhet me kronikanet/historianet… Read more »

*Kapedani i Mirdites,Llesh Lleshi ose i fuqishmi LLESHI I ZI-Gjomarkaj”;… Nga Paulin Zefi

*Kapedani i Mirdites,Llesh Lleshi ose i fuqishmi LLESHI I ZI-Gjomarkaj”;… Nga Paulin Zefi

  “LLESHI I ZI-Gjomarkaj(17?!-1837)”ne optiken e Klerikut Katolik,Historianit,Shkrimtarit,Novelistit te pare Shqiptar dhe Atdhetarit;Dom.Ndoc Nikaj(1864-1951)”….. *Materialin studimor e kam shkeputur nga Kryevepra monumentale e Dom.Ndoc Nikaj”Historia e Shcypniis e botuar ne… Read more »