BERAT- Ulen temperaturat shkollat pa ngrohje!

Dilaver Xhelili 

BERAT- Bashkia pastron shtratin e lumit osum për të shmangur përmbytjet

Përmbytjet e ndodhura  disa ditë më parë ,ka vënë në lëvizje drejtuesit e bashkisë beratit ,dhe Urë- Vajgurore Dihet se përmbytjet që ndodhen në këto dy bashkia kanë shkatuar dëme të mëdha në qytet ,dhe në zonat periferit e qytetëve .Burime nga bashkia e Beratit ,bajnë të ditur se po punohet me retme të shpejta për të shmangur përmbytjet e mundshme që mundë të krijohen nga shirat e stinës dimërit. Dihet se shtrati lumit osum ,ishte e mbushur nga sasirat e mëdha të inertëve ,nga firmat ndërtuese dhe prurjet e gurtë të lumit osum. Sekretari bashkisë Beratit ,Gëzim Zema ,u shpre për gazetën ,se në sektorin e shtratit të lumit osum ,po punohet me mjetet e drejtorisë së bashkisë të bashkisë së berat ,vazhdojnë pa ndërprerje puna për pastrimin dhe sistemimin e shtratit të lumit Osum,për të shmangur përmbytjet eventuale që mund të shkatohen nga reshjet e dimërit .Sa po kanë filluar punimet  nga ura e varur e Goricës për sistemimin, pastrimin në heqen përfundimtare të të gjitha inertëve dhe mbetjet e prura tek ura muzeale të Goricës ,të cilat u bënë shkak për përmbytjen e qytetit ,ku shkatuan shumë dëme biznesëve në lagjen ;;28 nëndori’’ Një veprim të tillë po kryejnë edhe drejtuesit e bashkisë Urë- Vajgurore ku nga dalja e lumit nga shtrati u përmbytën dy fshatra dhe një nga lagjet e qytetit .

Dilaver Xhelili  

BERAT- Ulen temperaturat shkollat pa ngrohje

Temperaturat tepër të ulëta të ditëve të fundit kanë vënë në veshtiresi zhvillimin e mesimit në shkollat  e zonave rurale dhe qytetit të Beratit,Janë duke u përballur me ditet e ftohta të muajit dhjetor nxënësit e shkollave të Beratit ambientet e të cilave nuk kanë asnjë ngrohje dhe sidomos për vogelushit shkuarja në shkolle eshte nje sfide me te ftohtin. Ditët e fundit të muajit ku nuk kanë munguar dhe rreshjet e dëborës në zonën e Tomorricës ,dhe temperaturat vazhdojnë të jenë minimale në shkollat të arsimit nëntvjeçar dhe të mesme nuk ka ngrohje Ankesat vijnë të parat nga drejtoret e shkollave të cilët kërkojnë kushte ngrohje për stafin e tyre mësimor dhe nxënësit. Burime  nga drejtorit e shkollave të qarkut Beratit ,bëjnë me dije se problemi i ngrohjes në shkolla është tepër shqetësues për këtë qarkë .Në zonat rurale të Skraparit  ,Beratit ,se në shumë shkolla . nuk eshte siguruar fare ngrohje, po keshtu dhe ne shkollat 9 vjeçare të Kuçovëse dhe të mesme nuk ka sistem ngrohje  11 shkolla nente vjecare e te mesme. Ne pese shkolla nente vjecare sigurimi i ngrohjes me soba eshte e pamundur, pasi gjate punimeve per rikonstruksionet jane prishur sistemet e oxhaqeve, nderkohe qe menyrat e tjera alternative per ngrohje mungojne. Por, dhe ne shkollat e tjera ku jane instaluar sobat ato nuk mund te ndizen, pasi mungon lenda e pare, druri. Mungesa e druve për ngrohje ka bërë që dhe në ato shkolla, ku ngrohja bëhet me soba, ato të mos ndizen, ndërkohë që disa shkolla të tjera nuk kanë fare sistem të oxhaqeve.Shkolla nëntëvjeçare e lagjes Tafil Skendo 28 nëndori’’e cila është një nga shkollat me numrin më të madh të nxënësve në Bashkinë eKuçovës ,si dhe me godin të re nuk ka sistem ngrohje Në këtë shkollë mësojnë 1400 nxënës  Edhe këtë dimër në një pjesë të mirë të shkollave në rrethet Berat, Skrapar ,Kuçovë ,do të mungojë ngrohja

Dilaver Xhelili

 BERAT- Istitucionet kulturore në qarkun e Beratit po humbasin fuksionin e tyre të vërtet.

Istitucionet e kulturës në qarkun e Beratit ,po humbasin fuksionin e tyre të vërtet .Fatin e keqë e kanë pasur edhe kinemaja 13 shtatori në Berat ,dhe 18 tetori në Kuçovë .,të cilat prej vitesh janë përfshirë nga privatët .Qyteti Beratit nga viti 1956 ka patur 3 kinema ,ndërsa kuçova 2 kinema tashmë këto kinema që kanë ekzistuar në këtë qytet nuk kanë as një fuksionë Kinemat e Beratit dhe kucovës .mbajnë datën e çlirimit të qytetëve Këto kinema janë më të mëdha në shkallë vendi me rreth 900 vendëve Gradualishtë këtyre dy qytetëve, çdo ditë po I hiqen istitucionet e tjera ,përmëndim këtu Muzeun Historik, që pas daljes së pronarit të godinës ,ai pushoi së ekzituari .Pallati Kulturës naftëtari në Kuçovë ,I cili ka humbur plotësishtë fuksionin e tij.është kthyerë në një magazinë mobiljesh .Në këtë pallat Kulture ,janë të freskta në memorjen e naftëtarëve ,aktivitetet që bëheshin nga asamblet e ndryshme .Kuçova është një zonë një zonë ;xhep; dhe si e tillë e ka të domosdoshmë istitucionet kulturore .Qytetarët shprehen për gazetën ,,se një kinema në qytet do të ndikonte dhe në edukimin e brezit të ri .Të rinjët që për momentin kanë mbetur në për loto e lojra e fatit,që kanë rënë pre e alkolit dhe të drogës do të shkonin në kinema për të parë filma ,apo aktivitete të tjera kulturore dhe nuk do të merreshin me të tilla gjëra .